"În ultimul deceniu, numărul românilor care se declară atei a crescut de aproape trei ori, potrivit datelor Recensământului din 2011. Locuitorii Bucureștiului și Ardealului sunt cel mai puțin preocupați de religie, contrastând puternic cu Oltenia, unde există cea mai mică proporție de atei. Fețele bisericești spun că de vină este occidentalizarea societății. Dacă la Recensământul din 2002, erau 8.524 de „necredincioși”, după Recensământul din 2011, numărul lor a ajuns la 21.196.
Conform unui studiu al Fundaţiei Soroş, ateii reprezintă un grup foarte tânăr, cu un nivel de educaţie peste media naţională, iar peste 30% dintre ei sunt absolvenţi de studii superioare. La polul opus sunt locuitorii din zonele rurale, care şi-au păstrat în cea mai mare proporţie credinţa. La sat, preotul, alături de învăţător şi primar, încă este „stâlpul” comunităţii, iar valorile creştine sunt mai bine înrădăcinate în mentalul colectiv.
Fețele bisericești pun fenomenul îndepărtării de Dumnezeu pe seama secularizării și occidentalizării societății. Curentul răcirii față de Biserică suflă dinspre Apus spre Răsărit.
”Ateii sunt împotriva lui Dumnezeu, iar perioadele de criză apropie oamenii de Biserică, pe când în cele de bunăstare și opulență scade receptivitatea față de valorile și morala creștină. Apropierea oamenilor de Biserică va scădea o dată cu acest curent al secularizării, al orientării spre terestru, care vine din Occident. Acum 70 de ani, în Vest, Biserica majoritară se bucura de tot atâta popularitate de care se bucură Biserica Ortodoxă acum. În prezent, biserica majoritară de acolo mai are o popularitate de doar 15%”, spune preotul Iulian Negru, consilier în cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală, Arhiepiscopia Iașilor.
Valorile creștine s-au conservat cel mai bine la sat. „Oamenii au mai mult echilibru având preotul ca reper moral, sunt mai puțin influențați de aceste curente promovate de mass-media față de cei care trăiesc dezrădăcinați în marile orașe”, conchide preotul.
TOPUL regiunilor în ordinea descrescătoare a numărului de atei:
1. București- Ilfov- 7.819 de atei
2. Nord-Vest (Bihor, Bistrița-Năsăud, Cluj, Maramurș, Satu Mare, Sălaj) – 3.288
3. Vest (Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Timiș)- 2.361
4. Centru (Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu)- 2.225
5. Nord-Est- Moldova (Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui)- 1.727
6. Muntenia (Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman)- 1.585
7. Sud-Est (Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea, Vrancea)- 1.440
8. Oltenia (Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea)- 751
TOPUL ORAȘELOR cu cei mai mulți atei:
1. București- 7.346 de atei
2. Cluj-Napoca- 1.616
3. Timișoara- 1.011
4. Iași- 808 "
sursa: evz.ro
Este normal ca pestii, camatarii, drogatii sau vanzatorii de droguri si etnobotanice, cei care fac parte din tot felul de bande, criminalii si alte astfel de elemente ale societatii sa nu creada in Dumnezeu pentru a-si inbunatati afacerile. Dar ceilalti? Cei care au o educatie, chiar studii superioare incotro se pierd? De ce urmeaza un simplu trend?
Cand televizorul spala creierul cu tot felul de emisiuni de can-can, cu o presa in care nu ai decat femei sumar imbracate si cat mai usor de cucerit, cu o societate in care banul cumpara pana si caracterul, cu o publicitate care te indeamna la un consum haotic, nu ai cum sa ramai in picioare si cei mai usor influentabili sau care sunt necopti se pierd inca fara lupta.
Orice om vede binele acolo unde este bine si raul acolo unde e rau, dar preferam sa ne ascundem in spatele unor cuvinte ca: nu pot, nu stiu, nu cred.
Interesant este ca toate bisericile sunt orientate cu altarul spre rasarit, parca in asteptarea binelui dinspre est. Ca o confirmare a raului tendinta de a renunta la Dumnezeu vine dinspre apus. Din rasarit vine lumina, la apus se arata intunericul...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu