joi, 4 martie 2010

Germania: prima ţară din UE cu paşapoarte biometrice

"Paşapoartele conţin un microcip cu datele personale şi fotografia digitală a posesorului Germania este prima ţară din Uniunea Europeană care a introdus, începând de astăzi, paşapoarte cu elemente suplimentare de securizare, cunoscute sub numele de paşapoarte biometrice. Acestea conţin un microcip cu datele personale şi fotografia digitală a posesorului.
Introducerea paşapoartelor biometrice se face sub presiunea Statelor Unite, care a solicitat măsuri speciale de securitate după atentatele din 11 Septembrie. Washington-ul a dat o perioadă de graţie Uniunii Europene, timp în care aceasta trebuie să îşi adapteze paşapoartele la noile cerinţe.
Cei care nu vor fi în posesia acestora vor trebui să îşi ia vize pentru Statele Unite în ţara de origine, de la reprezentanţele diplomatice americane. În schimb cetăţenii Uniunii Europene care vor avea noile documente de călătorie pot intra, ca şi până acum, cu viză turistică obţinută la sosirea pe aeroport în Statele Unite.
În ultimele zile birourile de paşapoarte din Germania au fost luate cu asalt. Dar nu de amatorii de paşapoarte biometrice, ci de oameni care doreau să îşi reînnoiască paşapoartele de tip vechi.
Şi asta pentru că noile paşapoarte nu sunt tocmai populare. Ele sunt de două ori mai scumpe. În plus, mulţi germani se tem că datele lor personale vor fi stocate şi apoi folosite fără ştiinţa lor.
Autorităţile germane spun însă că noul paşaport este mai sigur şi mai greu de falsificat. Deocamdată acesta incorporează microcipul cu datele personale şi o fotografie digitală. Însă din 2007 va îngloba şi copiile digitale ale amprentelor posesorului.
Informaţiile de pe acest cip sunt captate de un câmp electromagnetic şi sunt afişate pe computerele oficialilor de la controlul de frontieră."

Niciun comentariu: