Salarii mai mici cu 25 la suta si pensii mai mici cu 15 la suta... Dar asta e doar inceputul si nu sunt singurile venituri care vor fi micsorate. Avem de achitat o nota de plata bogata pentru o clientela politica „nevinovata”. Atunci cand statul se imprumuta, preventiv, inainte chiar de a fi afectati de criza, guvernantii nostri au fost avertizati de economistii si bancherii europeni ca este primul lucru care nu se face in pragul unei crize... Adevarul e ca parlamentarii de azi ca si boierii vechi din divanul tarii au ramas aceeasi sugatori de sange, la fel de indiferenti la suferintele prostimii si la fel de ingrijorati de averile proprii ca si in cele mai vechi timpuri. Din pacate naivii care isi inchipuie ca vom iesi din aceasta criza se insala amarnic. In primul rand ca noi europenii nu vom iesi vreodata din criza inaintea americanilor, iar acestia nu dau nici un semn ca vor iesi din criza, ba dinpotriva. In al doilea rand criza de la americani se adanceste pentru ca si ei la randul lor au de achitat nota de plata pentru doua razboaie (Irak si Afganistan) pe care se pare ca din ce in ce nu si le mai pot permite. Cheltuielile cu salariile soldatilor si ofiterilor americani sunt mai mari decat era cazul si nu mai sunt bani pentru plata armamentului si a tehnicii militare din dotare. De asemenea daca se vor baga masini pe curent electric, nu vom mai cumpara petrol si nu vom mai plati americanilor pentru noi barili de petrol. Se inchide astfel un cerc vicios fara iesire. Dar ce se va intampla cu economia americana atunci cand americanii nu vor mai primi bani pentru barilii de petrol? Asta sigur nu le va placea si iar putea baga intr-o criza financiara definitiva si fara iesire. Tinand cont de dimensiunea cheltuielor pe armament si de bugetul colosal al armatei, economia americana ar trebui regandita din temelii.
Nici nu mai vorbesc despre vulcanul din Islanda care ar putea ingropa traficul aerian european care ar fi putut provoca el singur o criza financiara, dar avand deja una nu face decat sa o adanceasca...
Asa ca: „750 de miliarde de euro este suma asupra căreia au căzut de acord azi-noapte miniştrii de finanţe din Uniunea Europeană, care au aprobat un plan de sprijin istoric pentru ţările din zona euro afectate de criza financiară” par bani aruncati pe apa sambetei.
Presupunand prin absurd ca am iesi vreodata din criza dupa ani si ani de zile in care incepe sa functioneze cat de cat economia statelor din vest, ar mai dura foarte mult timp pana ar incepe sa functioneze si la noi economia si extrem de greoi, cu cresteri de 1-2 la suta pe an nicidecum cum a fost in anii trecuti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu