miercuri, 5 mai 2010

10 exemple ce ar putea fi prezentate drept “ecocide”

„1.„Nisipurile petrolifere” din Alberta, Canada
Potrivit Greenpeace, emisiile generate de extractiile de petrol din nisipul gudronat al provinciei canadiene ar putea creste de la 127 la 140 de milioane de tone pana in 2020, depasindu-le pe cele produse acum in Australia, Portugalia, Irlanda si Danemarca. Daca exploatarea s-ar extinde, asa cum se planuieste, ar duce la mari pierderi din padurea boreala si mlastinile aflate pe un teritoriu de dimensiunea Angliei.

2. Insula de plastic din Pacificul de Nord
O portiune din Oceanul Pacific impanzita cu 100 de milioane de tone de farame de plastic si capace de sticla, despre care se spune ca ar fi de dimensiunea statului Texas.

3. Delta fluviului Niger
Companiile petroliere au extras petrol de aici timp de 50 de ani, fara a exista o supraveghere a conditiilor de mediu, iar delta, inconjurata de conflicte si de saracie, s-a apropiat cu pasi siguri de un dezastru ecologic. Satenii se chinuiesc sa traiasca de pe urma pamantului si a apei otravite dupa ani de zile de scurgeri de petrol, scrie The Guardian.

4. Tribul Dongria Kondh
Membrii acestui trib se aduna pe culmea muntelui Niyamgiri, ridicat la statut de zeu, pentru a protesta impotriva intentiei companiei Vedanta Resources de a extrage bauxita din muntele cu pricina. Se crede ca exploatatia miniera ar urma sa distruga padurile de care depinde pentru supravietuire comunitatea Dongria Kondh si sa ameninte si traiul altor cateva mii de membri ai tribului Kondh, care traieste in apropiere.

5. Retezarea unui varf de munte
Este vorba de o forma de minerit cu explozibil, prin care sunt indepartate sute de metri din piscul unui munte pentru obtinerea carbunelui. Un exemplu este exploatarea miniera din Virginia de Vest, SUA.

6. Linfen, China
Este considerat cel mai poluat oras de pe pamant, aflandu-se in miezul unui cordon industrial de circa 20 de kilometri, format din topitorii de fier, instalatii de topit si fabrici de ciment, si fiind afecatat de cele 50 de milioane de tone de carbune extrase anual.

7. Deversari toxice in Ecuador
Se presupune ca, timp de 20 de ani, compania Chevron Texaco ar fi deversat miliarde de galoane de petrol brut si deseuri toxice in jungla amazoniana.

8. Padurea tropicala amazoniana
Considerata un factor stabilizator foarte important in reglarea climatului global, padurea tropicala amazoniana este devastata de exploatarea forestiera, extinderea recoltelor si productia de carne de vita. Previziunile spun ca aproape 60% din suprafata ei ar putea fi stearsa de pe fata pamantului sau serios afectata pana in 2030.

9. Deseuri spatiale
De la rachete spatiale uzate pana la sateliti defuncti, milioanele de ramasite care plutesc pe orbita Pamantului au atins un nivel ingrijorator.

10. Minerit la mare adancime
Industria de extractie subacvatica a mineralelor incepe sa-i alarmeze pe biologii marini si pe activistii de mediu, care avertizeaza ca mineritul de aur, argint si cupru de pe fundul marilor ar putea reprezenta o noua forma de dezastru ecologic. Fragilul ecosistem de pe fundul marii reprezinta o lume despre care oamenii stiu foarte putine deocamdata.”

sursa: http://www.hotnews.ro/

Deci, cam ce importanta are Earth-hour ?!

De asemenea:
- pe muntele Everest sunt peste 2000 kg de deseuri in zona mortii
- mii de kilometri patrati de plastic plutitor in Oceanul Atlantic

„Cercetatorii au identificat o noua problema ce ameninta ecosistemul oceanelor: un morman de ramasite de plastic asemanatoare confetiului, intinse pe mii de kilometri patrati, intr-o regiune indepartata a Oceanului Atlantic. Gramada plutitoare de gunoi, greu de observat de la suprafata, a fost examinata de doua grupuri de oameni de stiinta americani. Studiul lor descrie o compozitie de microparticule similara cu cea a insulei din deseuri casnice din Oceanul Pacific, care are o suprafata de circa cinci ori mai mare decat cea a Marii Britanii. Ramasitele de plastic care plutesc pe apa oceanelor sunt daunatoare pestilor, mamiferelor marine si, in ultima istanta, oamenilor aflati in fruntea lantului trofic. Aceste bucatele de plastic, pe care pestii nu le pot deosebi de plancton, sunt periculoase pentru ca pot absorbi chimicale daunatoare aflate in oceane. Dupa estimarile Organizatiei Natiunilor Unite, 46.000 de bucati de plastic nu mai mari decat o moneda plutesc pe fiecare metru patrat din suprafata oceanelor lumii. O lucrare citata de Administratia Nationala Oceanica si Atmosferica din Statele Unite sustine ca pana la 100.000 de mamifere marine ar putea muri in fiecare an din cauza deseurilor care plutesc pe apa oceanelor.”

Niciun comentariu: