Calota glaciara din Groenlanda si banchiza arctica au atins nivelurile de topire record inregistrate in anii precedenti in perioada verii, insa cu aproximativ patru saptamani mai devreme, potrivit unui studiu citat de lemonde.fr. Calota glaciara a Groenlandei a atins, pe 8 august, nivelul minim (record) inregistrat la sfarsitul verii anului 2010, potrivit unui articol publicat de Marco Tedesco, profesor asistent la Departamentul de stiinte ale atmosferei si Pamantului la City College din New York. "Impreuna cu topirile care se vor produce in viitorul apropiat (in saptamanile care urmeaza, n.r.), se va inregistra un nou record", a spus cercetatorul. Ghetarii din Groenlanda au suferit o diminuare puternica aproape in toate regiunile, inclusiv la altitudini care de obicei sunt scutite de fenomenul de topire. La mijlocul lunii iulie, deja, datele furnizate de satelitii NASA au aratat ca 97% din suprafata calotei glaciare din Groenlanda a fost acoperita de un strat subtire de apa, un eveniment exceptional. Fenomenul descris de NASA "a modificat proprietatile fizice ale stratului de zapada, insa cel mai probabil nu a contribuit la ridicarea nivelului oceanului", asa cum se intampla de obicei cu masa de gheata topita. In paralel, National Snow and Ice Data Center (NSIDC) din Statele Unite ale Americii a anuntat, pe 13 august, ca intinderea banchizei arctice ramane sub nivelul record (minim) inregistrat in 2007. Cu o luna inainte de sfarsitul sezonului estival, anul 2012 "se inscrie deja in randul celor mai mici patru minime ale verii inregistrate de la inceputurile observatiilor realizate de sateliti", spun specialistii de la NSIDC. Pe 13 august, banchiza arctica avea o intindere de 5,1 milioane de kilometri patrati, cu 2,7 milioane mai putin decat media observata intre 1979 si 2000 si cu 483.000 de kilometri patrati mai putin decat precedentul record, din 2007.
"Ritmul topirii, de la sfarsitul lunii iunie, a fost rapid, cu peste 100.000 de kilometri patrati zilnic", spun specialistii.
sursa: stirileprotv.ro
Modificari violente ale curentilor oceanici
Experţii în schimbări climatice au detectat recent apariţia primelor semne ale încetinirii Gulfstream-ului, curentul care fereşte Anglia şi o mare parte din Europa de a îngheţa complet. S-a descoperit faptul că unul dintre „motoarele” termosaline care menţin Gulfstream-ul în activitate, cel care face să se scufunde apa rece în Marea Groenlandei, a ajuns în prezent la un sfert din viteza iniţială.
Slăbirea curentului, din punct de vedere al vitezei şi debitului, a cărei cauză aparentă pare să fie încălzirea globală, ar putea declanşa mari schimbări în circulaţia sa timp de ani sau decenii. În mod paradoxal, aceasta ar putea arunca Anglia şi nord-vestul Europei într-o iarnă veşnică.
Această schimbare a fost prezisă de oamenii de ştiinţă cu mult timp în urmă şi cele mai noi cercetări prezintă în detaliu desfăşurarea fenomenului.
Peter Wadhams, profesor în fizica oceanelor la Cambridge University a participat la mai multe expediţii în Arctica la bordul submarinelor Marinei Regale, realizând măsurători în Marea Groenlandei. Până nu demult, în adâncurile oceanelor existau „furnale″ uriaşe de apă rece şi densă care se scufundau de la suprafaţă până la 3000 m adâncime. În prezent, acestea au dispărut aproape complet. Pe măsură ce apa rece se scufundă, cea caldă de la latitudinile sudice îi ia locul, menţinând circulaţia activă. Dacă mecanismul se încetineşte, în Europa va ajunge tot mai puţină caldură.
sursa: mdn.md(moldova noastra)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu