Oamenii de stiinta au facut o descoperire memorabila intr-un mormant din Ierusalim, aceasta putand fi prima dovada arheologica a crestinismului din timpul lui Iisus. Descoperirea este legata de credinta invierii lui Iisus si este datata din secolul I e.n.
Examinarea arheologica facuta cu ajutorul unei camere-robot in interiorul unui mormant intact din secolul I e.n., aflat in Ierusalim, a relevat o serie de osuare din calcar sau "cutii de oase", informeaza Eurek Alert.
Pe aceste relicve s-au gasit gravate inscriptii rare in limba greaca si o imagine unica iconografica, pe care oamenii de stiinta le-au identificat ca fiind de origine crestina.
Inscriptia greaca de pe un osuar se refera la "ridicarea" cuiva la Dumnezeu, iar imaginea cioplita descoperita pe un alt osuar este un desen ce pare a fi un peste mare, avand in gura o figura umana.
Imaginea ar putea fi evocarea povestii biblice a lui Iona. In vechile Evanghelii, "semnul lui Iona", mentionat de Iisus, a fost interpretat ca un simbol al invierii sale. Imaginile lui Iona din arta crestina timpurie, precum cele gasite in catacombele romane, reprezinta figurile cele mai frecvente gasite pe morminte, ca un simbol al sperantei invierii crestine.
In schimb, povestea lui Iona nu este reprezentata in nicio imagine de arta iudaica din secolul I e.n. si imaginile iconografice de pe osuare sunt extrem de rare, avand in vedere interdictia din religia iudaica de a realiza reprezentari ale oamenilor sau ale animalelor.
Mormantul in cauza este datat din anul 70 e.n., atunci cand utilizarea osuarelor a incetat, odata cu distrugerea romana a orasului Ierusalim. Daca inscriptiile sunt crestine, asa cum sustin arheologii, atunci aceste gravuri reprezinta prima dovada arheologica crestina descoperita vreodata.
Gravurile au fost realizate de catre crestini la cateva decenii dupa moartea lui Iisus. Impreuna, inscriptia si imaginea lui Iona sunt o marturie a credintei crestine timpurii privind invierea.
Rezultatele au fost publicate de catre James D. Tabor, profesor si conducatorul catedrei de studii religioase la Universitatea North Carolina din Charlotte, Statele Unite.
"Aceasta inscriptie se refera la invierea din morti, fie a decedatului respectiv sau poate avand in vedere imaginea lui Iona gasita in apropiere, un simbol al credintei invierii lui Iisus", a spus Tabor.
sursa: animanews.com
Un comentariu:
Aceeasi stire, alta cocluzie pe stirileprotv.ro:
"Iisus nu a INVIAT"
Trimiteți un comentariu