joi, 20 septembrie 2012

Transfăgărăşanul

„Transfăgărăşanul, cel mai spectaculos drum din lume, a împlinit astăzi 38 de ani! România aniversează pe 20 septembrie 38 de ani de la inaugurarea Transfăgărăşanului, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri construite vreodată, devenit celebru în lumea întreagă după emisiuniunea filmată aici în 2009 de britanicii de la Top Gear.
Drumul naţional Transfăgărăşan cuprinde cel mai lung tunel rutier din România (887 m) şi este situat la cea mai mare altitudine din ţară, de 2.045 m. Proiectul, o ambiţie a dictatorului Nicolae Ceauşescu de a asigura un drum strategic printre munţi, a fost construit în patru ani, în intervalul 1970-1974. Construcţia drumului a fost deseori criticată pentru metodele de lucru, care au provocat oficial 40 de morţi, dar neoficial câteva sute, conform persoanelor care susţin că au participat la proiect.
Drumul DN7C - Transfăgărăşan începe în comuna Bascov, Judeţul Argeş de lângă oraşul Piteşti, în direcţia oraşului Curtea de Argeş şi se termină la intersecţia cu drumul DN1 între Sibiu şi Braşov, în apropierea comunei Cârţişoara, având o lungime de 151 km. Circulaţia pe Transfăgărăşan este deschisă doar patru luni pe an, în intervalul 30 iunie-31 octombrie.
Transfăgărăşanul a devenit celebru la nivel mondial după ce britanicii de la Top Gear, cea mai urmărită emisiune de automobilism din lume, cu o audienţă care rivalizează cu cea a unei Cupe Mondiale, au dedicat o ediţie întreagă acestui traseu pe care l-au numit "un circuit de Formula 1 creat de Dumnezeu".
Drumul s-a plasat în repetate rânduri de atunci în topul celor mai frumoase şosele din lume. Cel mai recent clasament, realizat la finalul lunii august de jurnaliştii auto de la CarsRoute.com a plasat Transfăgărăşanul pe primul loc în topul celor mai uimitoare şosele din lume.”
sursa: zf.ro

Niciun comentariu: