luni, 6 februarie 2012

apa de pucioasă din Bârlad va fi transformată în otravă

Gigantul petrolier Chevron din SUA este pe punctul de a demara în zona Bârladului foraje pentru extragerea gazelor de şist. Fracţionarea hidraulică, tehnologia prin care americanii intenţionează să extragă gazele este dintre cele mai poluante şi mai controversate.
Demararea în vara anului trecut a unor prospecţiuni pentru identificarea de noi zăcăminte de gaze naturale în zona Bârlad au pus pe jar sute de bârlădeni dar şi români din toată ţara. Aceştia au iniţiat o petiţie online prin care cer stoparea de urgenţă a proiectului, în condiţiile în care tehnologia folosită pentru axtracţia gazelor este extreme de nocivă, fiind interzisă în mai multe ţări.
„Principalele riscuri pe care le implică aplicarea tehnologiei prin fracţionare hidraulică sunt: scoaterea din circuit a unor terenuri (densitatea medie fiind de 6 puţuri de foraj pe km pătrat la care se adaugă reţeaua de conducte pentru transport), riscul de contaminare a terenurilor, poluarea sonoră, zgomotul produs de echipamentele de foraj şi cele de transport, utilizarea a milioane de metri cubi de apă pentru fiecare foraj în detrimentul agriculturii (terenurile nu vor mai fi irigate). Precedentele din SUA şi alte state arată că apa freatică şi sursele de apă potabilă sunt în pericol de contaminare, că există un risc seismic asociat, că se produce mobilizarea unor substanţe radioactive, a metanului şi a altor substanţe cu efect de gaze de seră", se arată în petiţia care până acum a strans peste 800 de semnături.
Fără autorizaţie de mediu
Petiţia este susţinută şi de deputatul Adrian Solomon, care a anunţat că va cere explicaţii premierului cu privire la investiţia americanilor. „Am cerut domnului prim-ministru să ne transmită toate informaţiile legate de acest subiect. I-am solicitat, în acelaşi timp, să ia aminte şi să analizeze cu maxim interes tehnologia de extracţie ce va fi folosită, mai ales că vorbim despre una extrem de nocivă şi interzisă în unele state europene. Mai mult, am solicitat să ne prezinte şi toate documentele în baza cărei s-a autorizat această exploatare în România, în speţă în zona Bârladului", a afirmat Solomon, citat de odv.ro.
Potrivit Agenţiei de Mediu Vaslui, până în prezent reprezentanţii Chevron nu au solicitat nicio autorizaţie de mediu pentru expoloatarea gazelor. „A fost eliberată o autorizaţie doar firmei de prospectare.În ce priveşte extracţia gazelor nu a fost acordată nicio autorizaţie de mediu până acum, şi nici nu au fost făcute solicitări în acest sens", a precizat Remus Mitrea, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Vaslui.
Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică:
BARLAD (VASLUI)
Voivozi (Bihor)
Tria (Bihor)
Baile Felix (Bihor)
Tulca (Bihor)
Adea (Arad)
Curtici (Arad)
Periam (Timis)
Biled (Timis)
Paulis (Timis)
Parta (Timis)
Buzias (Timis)
Crai (Timis)

Macin (Tulcea)
Babadag (Tulcea)
Capidava (Constanta)
Eforie (Constanta)
Costinesti (Constanta)
Vama Veche (Constanta)
Adamclisi (Constanta)

adevarul.ro

Niciun comentariu: